Finanční gramotnost

Ať už chceme, nebo ne, hospodaření a nakládání s penězi se zpravidls nevyhneme. Proto je dobré si od mládí vytv ářet dobré návyky. Však to všichni moc dobře známe: I když se nám vůbec nechce ráno cvičit, zjistíme, že po týdnu pravidelného tréninku už nechuť není tak velká a po roce už nám podobný (na začátku velmi nepříjemný) rituál připadá jako běžná součást dne. V podstatě totéž platí i o spravování vlastní kasy (potažmo peněženky) - pokud nechceme trpět nehezkými následky vlastní lenosti (teď nemám namysli obezitu jako u příkladu s ranním cvičením, spíš tendence brát si nevýhodné a podezřelé úvěry, dluhovou spirálu apod.), měli bychom se naučit s financemi pracovat. Cílem každého z nás by mělo být získání tzv. finanční gramotnosti, tedy schopnosti orientovat se ve světě financí, nakládat se svými příjmy uvážlivě a smysluplně, neodstat se do osobního bankrotu... Prostě rozumně hospodařit.

 

Naštěstí toto téma nabývá aktuálnosti a dostalo se i do škol. Popravdě si myslím, že hlavní zodpovědnost v tomto případě i nadále leží na rodičích - když děti vidí, jak rodiče sestavují rozpočet, jak přemýšlí, jak našetřit na nové auto, jak pravidelně platí své pohledávky atd., má to mnohonásobně vyšší efekt než přednáška ve škole. Na druhou stranu - i ona hodina ekonomie (lépe řečeno ekonomiky) je aspoň trochu přínosná ("Mohlo by pršet, ale aspoň že kape!" :-)).

 

Kromě školy je k dispozici i velká škála odkazů, kde se dají najít zajímavé výukové materiály. Patří mezi ně např.:

www.penize.cz/skola-financni-gramotnosti

www.financnigramotnostdoskol.cz

www.mesec.cz/specialy/financni-gramotnost

www.nenechsedojit.cz

 

A jak to může dopadnout s lidmi, kteří finanční gramotnost jaksi nezvládají? Odstrašující případy natočila ČT v pořadu Krotitelé dluhů.